Voorkom bijwerkingen en verkeerde doseringen door de informatie in je DNA te gebruiken!

Welk voordeel heeft Medicatie Op Maat voor apothekers en artsen?

95% van de Nederlanders heeft minstens één afwijkend genotype. Toch wordt er in de dagelijkse praktijk uitgegaan van een standaard dosering omdat de kennis ontbreekt over iemands enzymactiviteit en metabolisme. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een behandeling niet effectief is of dat er bijwerkingen optreden.

Farmacogenetica onderzoekt de relatie tussen variaties in het DNA en het vermogen om geneesmiddelen te metaboliseren. Het doel van farmacogenetisch onderzoek is om op basis van individuele variaties in genen tot een persoonlijk dosis-advies te komen: een effectievere therapie met minder bijwerkingen.

MOM (Medicatie Op Maat) biedt een DNA-test uitgevoerd door het Erasmus universitair medisch centrum waarmee iemand preventief in kaart kan brengen op welke medicijnen hij of zij waarschijnlijk afwijkend reageert. Ook de enzymen die hierbij een rol spelen worden op een heldere manier getoond.

Met dit preventief farmacogenetisch paspoort kunt u samen met de patiënt meteen het juiste geneesmiddel en de juiste dosering kiezen op basis van de laatste farmacogenetische kennis. 

We hebben gekozen voor onderzoek binnen Nederland en volgen het advies van de DPWG (Dutch Pharmacogenetics Working Group) om geen genen te gebruiken waar nog te weinig bewijzen voor zijn dat ze impact hebben op medicatie.

Het MOM sluit aan bij de standpunten van het NHG  (Nederlands Huisartsen Genootschap) over het gebruik van farmacogenetisch onderzoek voor consumenten, apotheken en huisartsen.

Wat is het MOM?

MOM staat voor Medicatie Op Maat en is een pakket dat bestaat een DNA-test en een app waarin het farmacogenetisch paspoort te zien is.

Het pakket

Speekselkit voor DNA afname
Heldere gebruiksaanwijzing
Retourenvelop

De App

Een consumenten gedeelte met daarin een overzicht van medicijnen die gekoppeld zijn aan de onderzochte enzymen.

Een apotheker & artsen gedeelte met daarin een overzicht van de enzymen en enzymwerkingen met verduidelijkingen.

enzymen

"Van alle acute ziekenhuisopnames wordt in Nederland 7 procent veroorzaakt door ernstige bijwerkingen van medicijnen. Anderzijds is maar 25 tot 60 procent van de geneesmiddelen effectief: veel patiënten gebruiken medicijnen die bij hen helemaal niet werken."

Ron van Schaik
Professor Pharmacogenetics at Erasmus MC
President European Society for Pharmacogenomics & Personalised Therapy (ESPT)

bron: volkskrant

DNA en enzymen

Enzymen spelen een enorm belangrijke rol bij het metabolisme en dus ook bij de afbraak van medicijnen. Dankzij DNA-analyse op basis van een speekselmonster kunnen we nauwkeurig in kaart brengen hoe snel of langzaam de enzymen werken.

Klik op de volgende enzymen om te zien hoe ze werken en voor welke medicijnen ze een rol spelen.

"Gelukkig zie ik dat artsen en apothekers steeds enthousiaster worden over de mogelijkheden. Deze groep zorgprofessionals ervaren in de spreekkamer en aan de balie dat patiënten beter zijn te behandelen als hun DNA-informatie voorhanden is."

Ron van Schaik
Professor Pharmacogenetics at Erasmus MC
President European Society for Pharmacogenomics & Personalised Therapy (ESPT)
bron

Medicijnen en dosering

In het farmacogenetisch paspoort van de MOM-app is een lijst medicijnen opgenomen waarvan bekend is dat een dosering afhankelijk van een afwijkende metabolisme.

Klik op de medicijnen om meer informatie hierover te lezen.

Meer informatie over het MOM?

Neem dan contact met ons op via mail, telefoon of gebruik ons contactformulier.

Adres

MOM (iGene)
Oude Haven 102
6511 XH Nijmegen

Telefoon en mail

+31 (0)10 310 4200
info@medicatie-op-maat.nl

Contactformulier

Medicatie op maat in de app
BESTEL DE MOM DNA-TEST

logo Medicatie Op Maat
powered by iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
MOM / iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@medicatie-op-maat.nl