Voorkom bijwerkingen en verkeerde doseringen door de informatie in je DNA te gebruiken!

Fluorouracil

Fluorouracil, ook wel afgekort tot 5-FU, is een zogeheten cytostaticum; een middel dat celgroei en celdeling remt. Het wordt ingezet bij de behandeling van diverse soorten kanker zoals kanker in de slokdarm, borst, maag, darmen, alvleesklier, lever, blaas, baarmoeder, eierstokken, vagina, huid en hersenen. Het wordt ook gebruikt bij oppervlakkige huidtumoren en voorstadia daarvan.

Fluorouracil en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee fluorouracil in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van fluorouracil deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Ook bekend als

5-Fluoracil, 5-Fluoropyrimidine-2,4-dione, 5-Fluorouracil, 5-Fluracil, 5-FU, Fluoro Uracil, Fluorouracil, Fluorouracilo, Fluorouracilum, Fluoruracil, Fluouracil, FU, Carzonal, Efudix, Efurix, Ftoruracil, Adrucil, Carac, Efudex, Fluoroplex

Mogelijke bijwerkingen

Bij de crème komen alleen bijwerkingen op de huid voor. Bij de injectievloeistof kunnen meer bijwerkingen op andere plaatsen in het lichaam optreden.

Dit middel heeft een krachtig werking op de celdeling, niet alleen van kankercellen, maar ook van gezonde lichaamscellen. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan, bijvoorbeeld op plaatsen waar de cellen zich van nature snel delen. Dit zijn de slijmvliezen van mond, maag en darmen, de huid, de haren en het bloed.

Door de lijst van bijwerkingen kan het lijken dat het middel erger is dan de kwaal. Maar de bijwerkingen komen lang niet bij iedereen in dezelfde mate voor. Bovendien gaan de bijwerkingen na de chemokuur geleidelijk over.

De belangrijkste bijwerkingen van de crème kunnen zijn plaatselijke irritatie en overgevoeligheid.

De belangrijkste bijwerkingen van de injectievloeistof kunnen zijn verminderde aanmaak van bloedcellen, maagdarmklachten, ontsteking van de mond en keel, haaruitval, huiduitslag, verkleuring van de huid, pijnlijke, rode, gevoelloze handen en voeten (hand-voet-syndroom), oogklachten, hoofdpijn en zenuwstoornissen.

Bij gebruik van de crème

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Plaatselijke irritatie en roodheid van de huid. Hierna kunnen blaasjes ontstaan en kan de huid dunner worden. Soms krijgt u zweren. Deze bijwerkingen horen allemaal bij het genezingsproces en verdwijnen weer snel na staken van de behandeling. Door blootstelling aan UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp) kunt u meer last krijgen van deze bijwerkingen. Tijdens het gebruik moet u directe blootstelling aan UV-licht vermijden.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor het conserveermiddel in de crème. U merkt dit aan zwelling, jeuk, huiduitslag. Roodheid en korstvorming horen bij de werking van het middel en zijn geen teken van overgevoeligheid. Stop daarom niet zo maar met de crème, maar overleg eerst met uw arts.

Bij gebruik van de injectievloeistof

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Een verhoogde kans op infecties en bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerking ontstaatdoor een tekort aan witte bloedcellen en bloedplaatjes. Neem contact op met uw arts bij: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaren in de mond en keel, onverklaarbare bloedneuzen, onderhuidse bloedingen en blauwe plekken. Door het tekort aan witte bloedcellen bent u ook bevattelijker voor infecties door virussen, bacteriën of schimmels. Neem altijd contact op met uw arts bij infecties als verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, maagpijn, brandend maagzuur, winderigheid en verlies van eetlust. Deze bijwerkingen ontstaandoor ontsteking van de slijmvliezen van slokdarm, maag en darmen. Om maagpijn en brandend maagzuur te bestrijden, kan de arts een maagbeschermend middel voorschrijven. Bij misselijkheid schrijft de arts een antibraakmiddel voor.Soms helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes. Bij een aantal mensen ontstaat ernstige diarree. Zorg dat u extra drinkt als u diarree heeft en moet overgeven. Neem contact op met uw arts als u behalve uw normale ontlastingpatroon vier keer of vaker per dag dunne ontlasting heeft of als u ook 's nachts diarree heeft. Soms is het nodig uitdroging te voorkomen met geneesmiddelen tegen diarree of een vochtinfuus. Ook als u vaker dan één keer per dag moet braken, moet u de arts waarschuwen.
 • Pijnlijke mond, tong of keel. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond en keel. In eerste instantie ontstaan blaasjes aan de onderlip. Soms ontstaat later een vuurrode kleur van de slijmvliezen. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen, tijdens en direct na de chemotherapie. Tijdens de chemokuur kunnen ingrepen aan uw gebit of in uw mond de klachten verergeren. Daarom is het verstandig vóór u aan de chemokuur begint, uw tandarts uw gebit te laten controleren en eventueel behandelen. Verzorg uw gebit extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kunt u spoelen met een desinfecterende mondspoeling.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Benauwdheid.
 • Bloedarmoede, u merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Haaruitval en kaalheid. Niet alleen van hoofdhaar, maar ook van wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar. Na de behandeling zal het haar na ongeveer een maand weer gaan groeien.
 • Hand-voet-syndroom. De handen en voeten zijn pijnlijk, rood en gezwollen en kunnen tintelen of doof aanvoelen. De huid kan afschilferen en er kunnen zweren of blaren op de huid ontstaan. Dit kan met name optreden bij langdurig gebruik van hoge doseringen en kan voortduren als de therapie is gestopt. Waarschuw uw arts als u deze verschijnselen bemerkt.
 • Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid.
  • Bij vrouwen kan fluorouracil de geslachtshormonen beïnvloeden. Hierdoor raakt de menstruatie verstoord of begint de overgang eerder. De menstruatie kan uitblijven, langer duren of er kunnen tussentijdse bloedingen optreden.
  • Bij sommige mannen kan de vorming van zaadcellen stoppen, waardoor zij onvruchtbaar worden. Bespreek met uw arts de mogelijkheid om zaadcellen te laten invriezen voor u met de behandeling start.
  • Kinderen, zowel jongens als meisjes, kunnen blijvend onvruchtbaar worden, omdat fluorouracil de ontwikkeling van de geslachtsorganen kan verstoren. Ook kan de puberteit eerder of juist later komen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Oogklachten, zoals oogirritatie, tranende ogen, wazig zien, dubbelzien, onscherp zien, overgevoeligheid voor licht, rode en gezwollen ogen en oogleden, plakkerige afscheiding, jeuk of een branderig gevoel. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Huiduitslag, met name bultjes op armen en benen, jeuk, huidverkleuring, vooral na blootstelling aan zonlicht, nagelaandoening, droge huid.
 • Hartaandoeningen, zoals pijn op de borst bij inspanning, hartritmestoornissen en hartfalen. Raadpleeg uw arts als u vocht vasthoudt (dikke enkels), hartkloppingen heeft of pijn op de borst krijgt.
 • Zenuwstoornissen. U kunt last krijgen van bewegingsstoornissen, zoals een dronkemansgang of trillende handen.

Neem contact op met uw verpleegkundige of arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen. Soms is het nodig om de dosering aan te passen zodat de bijwerkingen verminderen. Soms ook zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.

Bespreek ook met uw arts of verpleegkundige als u zich zorgen maakt over bijwerkingen. Ervaart u andere bijwerkingen dan die hierboven staan? Meld dat dan aan uw apotheek, arts of verpleegkundige.

Medicatie op maat in de app
BESTEL DE MOM DNA-TEST

logo Medicatie Op Maat
powered by iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
MOM / iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@medicatie-op-maat.nl