Voorkom bijwerkingen en verkeerde doseringen door de informatie in je DNA te gebruiken!

DPD-enzym

Het enzym DPD (voluit: dihydropyrimidine dehydrogenase) wordt gecodeerd door het DPYD-gen en is verantwoordelijk voor de afbraak van overtollige pyrimidines zoals thymine en uracil (bouwstenen van het DNA). Het enzym is ook betrokken bij de afbraak van geneesmiddelen die een gelijkenis vertonen met pyrimidine zoals cytostatica uit de fluoropyrimidine-groep.
Fluoropyrimidines (zoals fluorouracil, tegafur en capecitabine) worden veelvuldig gebruikt als standaardbehandeling bij verschillende soorten kanker, waaronder darm-, maag- en borstkanker. Deze middelen worden voor meer dan 80% door het enzym DPD gemetaboliseerd.
Medicijnen die door het enzym DPD gemetaboliseerd kunnen worden, zijn onder meer de cytostatica fluorouracil, tegafur en capecitabine. Deze cytostatica worden ingezet bij de behandeling van darm-, borst-, maag-, lever- en slokdarmkanker.

Capecitabine en het enzym DPD

Capecitabine wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van capecitabine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met capecitabine.

Meer lezen over Capecitabine »

Flucytosine en het enzym DPD

Flucytosine wordt in het lichaam voor een klein deel omgezet in fluorouracil. Fluorouracil wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van flucytosine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met flucytosine.

Meer lezen over Flucytosine »

Flucytosine en het enzym DPD

Flucytosine wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van flucytosine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met flucytosine.

Meer lezen over Flucytosine »

Fluorouracil en het enzym DPD

Fluorouracil wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van fluorouracil van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met fluorouracil.

Meer lezen over Fluorouracil »

Tegafur en het enzym DPD

Tegafur wordt, na omzetting tot de werkzame component fluorouracil, in belangrijke mate verwerkt door het enzym DPD. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van tegafur van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tegafur.

Meer lezen over Tegafur »

Genetische aanleg
De activiteit van het enzym DPD varieert tussen individuen. Deze variatie wordt voor een deel verklaard door genetische verschillen in het DPYD-gen. Hierdoor kunnen ook de bijwerkingen van medicijnen die door het enzym DPD worden afgebroken, van persoon tot persoon verschillen.
Bij het vaststellen van een genotype, worden verschillen in het DPYD-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer (dit kan ook een rs-nummer zijn). Een voorbeeld van een mogelijk DPYD-genotype is DPYD*1/*2A.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het DPYD-gen: DPYD*2A, DPYD*2B, DPYD*3, DPYD*6, DPYD*7, DPYD*8, DPYD*10, DPYD*12, DPYD*13, DPYD 1236A, DPYD 2846T en overig (wordt geclassificeerd als DPYD*1).

Medicatie op maat in de app
BESTEL DE MOM DNA-TEST

logo Medicatie Op Maat
powered by iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
MOM / iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@medicatie-op-maat.nl