Voorkom bijwerkingen en verkeerde doseringen door de informatie in je DNA te gebruiken!

Oestrogeen bevattende voorbehoedsmiddelen

De meest gebruikte oestrogeen bevattende voorbehoedsmiddelen zijn zogeheten combinatiepillen, die naast het voorkomen van zwangerschap tot doel hebben de menstruatiecyclus van de vrouw zo goed mogelijk na te bootsen. We kennen éénfasepillen, tweefasenpillen, driefasenpillen en vierfasenpillen. De éénfasepil bevat een vaste dosis oestrogeen en progestageen, de meerfasenpillen bevatten wisselende doses. De éénfasepil wordt het meest voorgeschreven.

Oestrogeen en de kans op trombose

Oestrogeen bevattende voorbehoedsmiddelen geven normaal gesproken een verhoogd risico op trombose (verstopping van het bloedvat door een bloedstolsel). Het absolute risico is relatief klein; per jaar krijgen ongeveer 5 tot 12 vrouwen per 10.000 vrouwen (die deze oestrogeen bevattende voorbehoedsmiddelen gebruiken) trombose.

Oestrogeen bevattende voorbehoedsmiddelen en het nut van DNA-analyse

De kans op trombose bij gebruik van oestrogeen bevattende voorbehoedsmiddelen varieert per individu. De kans op trombose neemt toe bij een hoge bloeddruk, roken, hogere leeftijd, overgewicht, een slechte doorbloeding, hartritmestoornissen en erfelijke afwijkingen.

Bij een erfelijke afwijking wordt de bloedstolling minder goed geremd of is er een te hoog gehalte aan stoffen die de stolling stimuleren. Twee relatief veel voorkomende erfelijke afwijkingen zijn factor V Leiden (F5-gen) en factor II (F2-gen). Daarnaast zijn er zeldzame afwijkingen beschreven op de genen SERPINC1, PROC en PROS1.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het kiezen van een geschikt voorbehoedsmiddel.

Ook bekend als

De pil, cilest, gestodeen/ethinylestradiol, lovette, marvelon, mercilon, microgynon, minulet, stediril, yasmin, daylette, seasonique, yaz, zoely, trigynon, trinordiol, qlaira,femodeen, loa, nuvaring, circlet, evra, lisvy

Medicatie op maat in de app
BESTEL DE MOM DNA-TEST

logo Medicatie Op Maat
powered by iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
MOM / iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@medicatie-op-maat.nl