Voorkom bijwerkingen en verkeerde doseringen door de informatie in je DNA te gebruiken!

Fenytoïne

Fenytoïne of difenylhydantoïne is zowel een anti-epilepticum als een hartritme-normaliserend middel uit de groep van de zogeheten klasse 1C anti-aritmica (natriumkanaalblokkers). Fenytoïne brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen en het hart tot rust. Het middel wordt voorgeschreven bij epilepsie en hartritmestoornissen.

Fenytoïne en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee fenytoïne in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van fenytoïne deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Fenytoïne en het enzym CYP2C9

Fenytoïne wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2C9. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van fenytoïne van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met fenytoïne.

Meer lezen over CYP2C9-enzym »

Ook bekend als

Fenytoïne suspensie FNA, Diphantoïne-Z, Epanutin, Diphantoïne, Diphenylhydantoin, Fenitoina, Phentytoin, Phenytoine, Phenytoinum, Epanutin, Eptoin, Dilantin

Medicatie op maat in de app
BESTEL DE MOM DNA-TEST

logo Medicatie Op Maat
powered by iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
MOM / iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@medicatie-op-maat.nl